1 yaş kontrolümüz..

22 Aralık 2008 Pazartesi

Sonunda 1 yaşını doldurdu kızım, 12. ay kontrolü için haftasonu doktorumuza göründük.
Genel itibariyle herşey normal çok şükür.. 1 yaş meğer birçok açıdan da bir dönüm noktasıymış.
Artık iletişim ve motor gelişimi epey hız kazanmış durumda. Ayakta daha iyi durabiliyor, Canı isterse, özellikle evdeki herhangi birinden bana doğru son derece dügün adımlarla 5-6 adım atabiliyor. Bazen bir balerin gibi parmak ucunda yürüyor, doktorumuz bunu şimdilik normal buldu.
Artık her istediğini yiyebilirmiş, 1 yaşına kadar bal, inek sütü, bakla, patlıcan, çikolata gibi bir sürü şeye yasak vardı ama artık yasaklar kalktı. :) 2 akşam önce de ilk çikolatasını yedi ve bayıldı tabiiki. Daha önce tattırmıştık ama çok anlamamıştı. Bunun dışında yediğimiz herşeyden zaten veriyorduk. Bununla beraber günde 300-400 ml süt içmesi gerekiyormuş. Emzirme olayımız yeni bitti.Fakat normalde sütü sevmiyor, bu sütü nasıl ne şekilde vereceğiz bakalım. Sabah kahvaltıları, çorbalarına katmaya düşünüyorum, ayrıca içmeye de alıştırmanın bir yolunu bulucaz artık.
Bıngıldağı kapanmak üzereymiş, 1 yaş civarında kapanıyor dedi doktorumuz, kilosu normal ama bu ay sadece 30 gr almış ve epey boy atmış. Bu boya göre kilo vermesi bile gerekirdi ama vermemiş olması avantaj gayet iyi dedi. Bu ay Multitabs ve Ferrum'u da bırakıyoruz, onun yerine başka vitamin verdi. Fakat diş için aldığı kalsiyuma devam ediyoruz.
Bir sonraki ay göz doktoruna da götüreceğiz, 1 yaş civarı göz kontrolu yapılması gerekiyormuş, henüz bir pedagog'a gitmedik ama bunu da sordum, olabilir, yönlendirici olması açısından faydalı olabilir dedi. Götüren anneler varsa benimle deeyimlerini paylaşırsa çok sevinirim.
Kızıma evde anneannesi ve dedesi bakıyor, onların sayesinde sıcacık bir ortamda büyüyor. Onun için özel olarak bu dönemlerde ne yapmamız gerektiğini sorduğumda sevgi dolu ve iletişimi yoğun bol oyunlu bir ortamda olması diyor doktorumuz.. Sadece bebekler değil, hepimizin buna ihtiyacı var aslında... Ama bebekler için bu o kadar önemli ki..
Özellikle bu dönem bebeklerin sık hasta oldukları bir dönemmiş, kızım hasta değil çok şükür ama bebekleri genelde dışarıdan eve özellikle ebeveynlerin getirdiği miktoplar hasta ediyormuş. Bununla ilgili de dışarıdan eve gelindiğinde elin yüzün mutlaka yıkanması , üstündeki kıyafetlerin değişmesi ve mümkünse duş alınması çok önemli..

0 yorum: