Bebeklerde Gaz Problemi

20 Kasım 2008 Perşembe


Bu problemden muzdarip olmayan kimbilir ne kadar az bebek vardır artık.. İşin garibi benim bebekliğim döneminde böyle genel bir sorun olmaması.. Annem ben ne sende ne kardeşinde böyle bir sorun yaşamadım diyor.. Çevresinde de pek öyle şikayet edilen bir konu değilmiş.. Yediklerimizin giderek sentetikleşmesinden mi, bizim doğamıza uygun yaşamdan giderek uzaklaşmamızdan mı, hava kirliliği mi, doğa kirliliği mi artık sorun herneyse şimdi bebeklerimizin ortak sorunu neredeyse bu konu..
Benim kızım da çok gazlıydı. Yavrum nasıl kıvranırdı, içimiz parçalanırdı.. Özellikle de ilk 6 aylık dönemde anne sütü dışında hiçbirşey almadığından epey çektik biz bu sorunu. Kızımdan özellikle akşam huysuzlaşmaları, birden ani ağlamalar, ya da susmadan sürekli ağlamalar ya da kolikin diğer bazı belirtileri olmadığından doktorumuz kolik diyemeyiz demişti. Ama kelebek gaz sorunu başladığında kıvranmaya başlıyor, kendini sıkıp birden neredeyse demli bir çay kadar kapkara oluyordu, biz de ne yapacağımızı şaşırıyorduk.

Neler yaptık?
- Sütte özellikle gaz yapacak şeyler yememeye çalıştım, Örn, Lahana, Kuru baklagil, süt, sarımsak .. gibi Çok inanmasamda annemlerin önerisiyle baharatlı yemeklerden, kahveden kaçındım, çayı azalttım.

- Bebeği gezdirin demişlerdi ama gezdirmek bizde pek işe yaramadı, kucağa alınmak istediği anlar dışında tabii.. Ayrıca bizim kendi doktorumuz da çok gece arabaya atlayıp gaz, uykusuzluk, huysuzluk gibi problemleri geçirmek için gezdirmiş kendi bebeğini. :)

- Emzirirken doğru poisyondan emzirmek, hava almasını önlemek.. Bu da bir doktor cümlesi.. Ama ben de diğer annelerde biliyoruz ki bebek memeyi istiyorsa zaten yapışıyor ve kendi yolunu buluyor. Ama bi rahatsızlık sezen anneler varsa bu önemli bir parametre olabilir.

-Emzirdikten sonra gazını almak. Bu neredeyse farz bir konu. Ne yaparsan yap gazı çıkar demişti doktorumuz. İyi de bu gaz da öyle ha deyince çıkmıyordu ki en başlarda. Çok basitçe bebeği yüzü size bakacak şekilde sarılıp sırtını sıvazlıyor ya da bize önerilen şekliyle tıp tıp vuruyorsunuz. Bu tıp tıplarda hafif değil ses gelecek demişti doktorumuz..Tabii yavruyu incitmeden.

- Sıcak tutmak... Bu süper bir çözüm. Biz birkaç şeklini uyguladık.. Biri bebeği göğsüne yatırmak. Bunu özellikle babam yapıyordu sağolsun. O da çok hoşlanıyordu dedeyle olmaktan zaten. :)Torununu alıyordu kucağına.Göğüs tarafları birbirine yapışık şekilde kucağında yatırıyordu.. Bu epey rahatlatıcı, sevgi dolu ve güven verici bir durum da aynı zamanda ..15-20 dk sonra bizim kız başlıyordu atışlara... Rahatlıyordu yavrucak..

-Popoya ılık suyla ıslatılmış pamukla kompress.. Alt değiştirirken zaten en başlarda sadece ılık su ve pamuk kullanıyorduk. Bu suyu ılıktan biraz daha sıcak yapıyorsunuz tabii yakmayacak şekilde. Popoyu temizledikten sonra pamuğu sıktırarak sıcak suyla kaka yapılan bölgenin temas etmesini sağlıyorsunuz. Böylece bu bölgedeki kaslar rahatlıyor, Bi miktar ılık suyun içeriği gitmesini sağlayarak da bağırsak hareketlerini kolaylaştırıyorsunuz. Bu ayrıca kabız bebekler için de yapılıyor. Bu da doktorumuzdan tavsiye.

-Karnına masaj yapma.. Bu da bebeği rahatlatıyor ama ben direkt bundan rahatladığını görmedim.

-Bu arada gaz çıkarma için süper bir hareket var. Bebeği yatırıyorsunuz. Zaten bacaklar kıvrık yatar,dümdüz uzatamaz. Dizleri kavrayıp karnına doğru itiyorsunuz. Bu arada dizleri birbirine paralel tutmaya çalışın ki zarar görmesin. Bu hareket çıkmak üzere olan gaza epey faydalı, Bu haraketi arka arkaya 4-5 kez yaptığımızda 4-5 atış olduğunu bile görmüşlüğümüz var. :)

-Rezene, zeytinyağ, çörek otu vs. içirmek.. Bunların etkinliği konusunda şüphelerim var ama denemedim değil. Özellikle çörek otunu ezip vermek ya da kaynatılmış çörek otunun suyundan bir çay kaşığı vermek bazen işe yarıyor sanki.. Bunlarda aynı zamanda kabıza da çözüm..


-Bir takım bitkisel çözümler .. Bizim denediklerimiz Milena ve zinco hiç işe yaramadı. Subsplex en çok bu faydalı oldu gibi geldi bana. Tabii bu bitkisel değil bir ilaç, doktor tavsiyesiyle denenmeli. Bize de doktorumuz önerdi. Ayrıca bunu sevdi de. Bunları sürekli vermedim ben açıkçası, gerekli olduğunda sadece.

Gaz ve kolik konusunda bir doktorun önerilerinin olduğu video var burada.


Sağlıklı günler bebişlere.. :)

1 yorum:

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

çok önemli bir konu...ben kızımdan çok çektim..teşekkürler..